1Velence - Az ingókövek legszebb példányai, a köztük levő rés megbolondítva zölddel. Fonott fű, átrajzolt víz, faágakból összeállított életlétra, tóképek kiemelése, összekapcsolása.

 

 

 

 

 

fmhnewlogo

 

 

Megjelent a Fejér Megyei Hírlapban

 

Művészetek szigete lesz? Elektrográfiák, fotóvariációk a Zöldliget iskolában


2011. január. 03. hétfő | Szerző: Szabó Zoltán 

kep2 

Szegedi Csaba és Péter Ágnes a velencei Zöldliget Általános Iskola galériájában, a kiállításon (Fotó: Nagy Norbert)

 

Az elektrografikák, fotóvariációk, a 4. Nemzetlözi Velence-tavi Symposion résztvevőinek munkáiból rendezett kiállítás a Zöldliget Általános Iskolában látható. Hétfőn L. Simon László író, költő, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt az iskola diákjai, tanárai előtt, és méltatta a tárlat képeit. L. Simon szerint izgalmas a kiállítás, a magyar kortárs képzőművészet útkereséséről, eredményeiről is számot ad. Nemcsak a land artról, a tájművészetről és azok dokumentációjáról, hanem azokról a számítógépes lehetőségekről, művészi technikákról, amelyekkel megváltoztatható a primér látvány és jelentés, amellyel új értelmet kaphat egy-egy természeti motívum.

Az immár 4. Nemzetközi Velencei-tavi Symposion lelkes szervezője Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek Szegedi Csaba festőművész segített a mostani, január 31-éig látható kiállítás tető alá hozásában. Péter Ágnes rögtönzött kis tárlatvezetésen mutatja és magyarázza, hogy a fotóknak, printeknek több szintjük van. Az egyik azt dokumentálja, ahogyan a land art során az alkotó belenyúlt, belevatkozott a tájba. Az eredményt láthatjuk, például egy fura létrát. A képről így persze nem jön le, hogy a 22 éves, pécsi egyetemista fiú a 22 méteres, kis ágakból összefűzött létrával a fiatal életének eseményeit szakaszolta. A másik szint, amelyet Péter Ágnes, Szegedi Csaba vagy éppen Szöllősy Enikő, Enyedi Zsuzsanna, a német Sabine Unger is művelt: a tájelemeket, motívumokat számítógépekkel, tovább- és átalakították.

Az előzmények: Péter Ágnest felkérték az öt éve indult Velence-tavi nyári játékok fővédnökének. Azt meséli: "a lelkem közepe lett a kis régió, ahol nyolc településen vándorolt körbe a program, és mi a sátrainkból szólítottuk fel az embereket, gyertek dolgozni, alkotni. Ez egy rekreációs régió, amely a nevében hordozza, mi a legfontosabb. A művészetoktatás fontosságát az Európai Művészek Tanácsa is hangoztatja, és azt is, hogy a legkisebbeknél kell kezdeni. A nyári játékokon pedig sok gyerek vett részt."
Művészeket is hívtak, és egy önzetlen szállodának, illetve pályázati támogatásoknak köszönhetően a játékokból kinőtt a szimpózium. Amelyre olyan tehetséges kollégákat hívtak, akiket érdekel a táj, a fejlesztés lehetősége, és a művészképzésben is dolgoznak. Péter Ágnes és társai vágya, hogy otthont találjanak az alkotóműhelyeknek, a Velence sziget váljon a művészetkutatás, a szimpózium szigetévé, továbbá, hogy egy képzőművészeti sétányt alakíthassanak ki a tó partján. Az idei alkotótábor résztvevői voltak az említettek mellett: Papp Nikolett, Colin Foster (Nagy-Britannia), Lieber Erzsébet, Jancsikity József, Monique Francois (Belgium), Pokorny Attila, Thorday Filoména. A műveket tavasszal a kaposvári egyetemen is bemutatják.

 

A kiállításmegnyitón készült fotók

 

 

kitolto 210px

Copyright © 2014. Zöldliget Általános Iskola

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.