englishmozanaplotamoptehetsegpontedzesekhatartalanultaborokado ujsag

Tehetséggondozás a Zöldligetben

 

Intézményünkben egyre nagyobb figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, a tehetséges és motivált tanulókkal való foglalkozásra. Két éve REGISZTRÁLT TEHETSÉGPONT-ként működünk és a 2017-18-as tanévben a két tanítási nyelvi program elnyerte az EURÓPAI TEHETSÉGPONT címet is.

Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy tanulóink minél több területbe kóstolhassanak bele, szélesedjen látókörük, számukra ismeretlen, új feladatokkal találkozzanak, ezáltal fejlődjön énképük és önismeretük is. 2018. szeptembere óta „Tehetség” munkaközösséget is működtetünk, melynek vezetője Segesdiné Sárközi Anna kolléganőnk.

Tanulóinkat jelenleg két területen - matematika és angol - tudjuk fejleszteni, de később tervezzük további területek bevonását is. Matematika területen négy tehetségműhelyt működtetünk. A 3. és 4. évfolyamokon JÁTÉK A MATEK néven Bolló Brigitta és Domak Attiláné műhelyvezető pedagógusok segítik a tehetséges és motivált tanulókat, míg 5. és 6. évfolyamokon a MATEH tehetségműhelyben Segesdiné Sárközi Anna és Soponyai-Solti Anett műhelyvezetőkkel és egy-egy alkalommal meghívott tanárokkal (Borz Attila, Dian György, Elbert Tamás, Kardos Gergelyné Csaba Anna, Karsai Dénes, Szigetközi Tímea, Tári Emese,) dolgozhatnak együtt a gyerekek. Az angol nyelvi tehetségműhely N-JOY and SHOW programjában 5. és 6. évfolyamokon Tóthné Benkő Mónika és Keresztesi Orsolya műhelyvezetők foglalkoznak a tanulókkal, esetenként anyanyelvi tanárok segítségével. Bálintné Nagy-Kaszap Ditta matematikából egyéni tehetséggondozást végez egy kiemelkedően tehetséges tanulóval, míg Bozainé Szeip Krisztina a tehetséggondozásban részt nem vevő tanulóknak havonta szakkört tart, amelyen különböző logikai társasjátékokkal ismerkednek meg a gyerekek.

A tehetségműhelyekbe való beválogatást, tehetségazonosítást az első félévben végezzük több lépcsőben. A beválogatás fontos szempontja a tanulók egyéni motivációja, így a műhelyekbe önkéntes alapon, jelentkezés útján, illetve meghívással, valamint a MaTalent3 mérés eredménye alapján kerültek be tanulóink.A félév során információkat gyűjtünk a szülőktől és a szaktanároktól is kérdőívek formájában, illetve a tanulókat a Baptista Tehetéssegítő Tanács által kidolgozott online TehetségDetekt program segítségével mérjük fel. A felmérésekben, kérdőívek összeállításában és kiértékelésében, a TehetségDetekt használatában, valamit az év közben felmerülő problémák megoldásában Kis Andrea, tanácsadó szakpszichológus segít bennünket. Célunk, hogy komplex képet kapjunk a tehetségműhelyekbe jelentkező tanulókról és szükség szerint pszichológiai módszerekkel megsegíthessük őket, így tehetségüket minél jobban ki tudják bontakoztatni.

A tehetségműhelyek programjainak szerves részei a tanulmányi kirándulások. Ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek játékosan megéljék, kipróbálják és megosszák egymással az elsajátított ismereteket, technikákat. A kirándulások a „valós helyzet” élményét nyújtják, valamint jellegükből adódóan kiváló lazító programok is egyben.

Bízom benne, hogy az idei tanévben is hatékonyan tudunk dolgozni kollégáimmal a tehetséges tanulókért.

 

Tóthné Benkő Mónika

igh.

az angol nyeli tehetségműhely vezetője

Copyright © 2014. Zöldliget Általános Iskola

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.